Ribera del Duero | Nieuw toegestane variëteit albillo rukt op

In Ribera del Duero werd er meer dan 109 miljoen kilo druiven geoogst in 2021, waarvan bijna 786.000 albillo mayor. Deze witte inheemse variëteit, die sinds 2019 is toegestaan om witte wijnen te maken onder de naam Ribera del Duero, wordt tevens gebruikt voor het maken van rode en rosé wijnen in Ribera del Duero.

Dit jaar droeg het veranderlijke weer; de droogte en het gebrek aan regen aan het begin van het seizoen en de regenachtige dagen aan het einde van het seizoen, bij tot een kleinere omvang van zowel de Tempranillo als de Albillo Mayor-druiven. De oogst van de rode druiven van de D.O. Ribera del Duero leek even op zich te laten wachten, maar na enkele regenachtige dagen veranderde het weer, wat een zeer positief effect had op de rijpingscyclus en deze versnelde. In 2021 is er 10% minder tempranillo-druiven geoogst. De kwaliteit van de druiven is hoog. 50% minder albillo mayor-druiven zijn geoogst, de kwaliteit is wel goed. Het wijnjaar 2021 biedt sappige wijnen met een krachtige kleur, die aangenaam en expressief. De wijnen hebben goed bewaarpotentieel.

Invoering van een doeltreffend zelfcontrolesysteem
Consejo Regulador van D.O. Ribera del Duero implementeert dit jaar een doeltreffend zelfcontrolesysteem. Wat de meer dan 300 wijnmakers, die de D.O. vormen, in staat stelt om zelf de gegevens met betrekking tot de geoogste druiven in te voeren. Dankzij deze zelfcontrole en vereenvoudigde gegevensverzameling verliep dit seizoen een stuk sneller en efficiënter.
Bacchus is het baanbrekende instrument dat door de Consejo Regulador van de Ribera del Duero is ontwikkeld voor de controle van de druivenoogst, de druiventeelt, het wijnbeheer en alle procedures die van invloed zijn op de wijnbouwers en wijnhuizen. Tegelijkertijd is de Regelgevende Raad van de DO verantwoordelijk voor het uitvoeren van de relevante inspecties en audits, waardoor de efficiëntie van alle procedures, de oorsprong van de druiven en de toepassing van de regelgeving, evenals de kwaliteit van de wijnen uit de Ribera del Duero worden gegarandeerd.


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl