Rioja | Voché

Voché is een kwaliteits-Rioja-merk met een unique selling point: de kekke buikflessen. Voché is één van de merken van de Manzanos familie. Víctor Fernández de Manzanos creëerde dit merk speciaal om kwalitatieve Rioja wijnen te maken. Manzanos Wines is een megagroot bedrijf met meerdere wineries, Voché heeft een speciaal plekje in het portfolio.

Rioja

De Rioja, met zijn prachtige landschappen, is hét belangrijkste wijnbouwgebied van Spanje. Het is een genot om daar door de wijngaarden te rijden, die langs de oevers van de rivier de Ebro liggen. 90% van de wijnen is rood, overige 10% is wit en rosé en de belangrijkste druif is tempranillo. Rioja kreeg in 1926 als allereerste in Spanje de DO status. In 1991 ontving de streek eveneens als eerste de nog strengere DOCa status vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van Rioja wijn.

De Spaanse wijnwetgeving kent een kwalificatiesysteem voor Rioja wijnen. Beetje saai, maar je moet het toch weten.

Joven zijn heel jonge fruitige wijnen met niet of nauwelijks houtopvoeding. Crianza is een hogere kwaliteit die 24 maanden moet ouderen, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten en 6 maanden op fles, voordat de wijn op de markt komt.

De Rioja’s Reserva ouderen 36 maanden, waarvan tenminste 12 maanden op eikenhout en de rest op fles. De Gran Reserva rijpt 60 maanden, waarvan minimaal 24 maanden in eikenhouten vaten, plus nog eens 24 maanden in de fles.

Voché

De wijnen van Voché worden gemaakt in de wijnmakerij Azagra, zo’n 170 kilometer onder Bilbao. De wijnmakerij staat op de top van een heuvel. Het bijzondere ontwerp valt meteen op. Het is bedacht door Víctor Fernández de Manzanos Pastor, de vader van de huidige eigenaar. Het heeft meerdere verdiepingen, die deels in de heuvel gebouwd zijn. Hierdoor kan iedere verdieping gebruikt worden voor een ander stadium in het proces van wijn maken.

Weetje: Alle Spaanse wijnen komen pas op de markt als ze op dronk zijn.

De wijnen van Voché zijn te koop via Vinify.nl Voché

Voché Bianco Fermentado en Barrica: De druif viura hoort bij Rioja als een kers op een taart, de familie Manzanos heeft er chardonnay bijgedaan.  Grapefruit, limoen, groene appel, perzik, peer en een wit pepertje, een hele lichte touch van hout. Perfecte lunch- of aperitief wijn. € 9,95

Voché Crianza: Een soepele wijn van tempranillo en graciano met rood fruit in de hoofdrol. Deze is ook solo heerlijk. € 11,95

Voché Reserve Rioja: Deze wijn tempranillo en graciano heeft meer houtopvoeding gehad dan de eerstgenoemde collega.  Aardbei, framboos, kersen, drop, kruidnagel, cederhout en kaneel. Stevige wijn met donker fruit, kardemom en wat hout. Iets bij eten! € 17,95

Voché Gran Reserva: Een wijn in de categorie now we are talking. Een Gran Reserva heeft de langste opvoeding op fles en hout genoten. Een breed palet aan geuren en smaken: bramenjam, rode en zwarte bes, kruidnagel, rode paprika en eikenhout. Sappig en stevig, krachtig en kruidig met donker fruit. Een dinerwijn.
€ 29,95

ChvZ


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl