Rueda 2020 | Goed jaar

Gunstige weersomstandigheden leidden tot wijnen met karakter, kwaliteit en complexiteit. 2020 is hiermee het derde wijnjaar – naast 2011 en 2017 – in de geschiedenis van D.O. Rueda dat de kwalificatie excellent krijgt. Na bestudering van het verslag van de technische diensten en de wijnproefcommissie beoordeelt D.O. Rueda het oogstjaar excellent. Wijnen van het nieuwe wijnjaar zijn sinds oktober 2020 geanalyseerd. 2020 is hiermee het derde wijnjaar in de geschiedenis van D.O. Rueda dat deze kwalificatie verkrijgt.

Gunstige weersomstandigheden

Volgens D.O. Rueda profiteerde de wijnoogst van 2020 van weersomstandigheden die op het eerste gezicht ongunstig leken. Het was het regenachtigste oogstjaar in jaren, wat enkele gevallen van meeldauw veroorzaakte. Echter bleek dit geen probleem te zijn, maar hebben deze omstandigheden geleid tot wijnen met een karakter en een complexiteit die beter zijn dan die van voorgaande jaren.

Complex maar karakteristiek

De Verdejo’s uit D.O. Rueda hebben een alcoholgehalte tussen de 13 en 13,5 procent. Hierdoor hebben ze een goede structuur, met hints van groen fruit en een frisheid die lang blijft hangen. Het zijn wijnen die eerder en beter gerijpt zijn dan die van het oogstjaar 2019. Ze zijn complexer, maar behouden de karakteristieke aroma’s van Rueda Verdejo, variërend van rijp fruit tot groenten zoals venkel.

Nieuwe Rueda variëteiten

In het geval van Sauvignon Blanc valt vooral de grote aromatische intensiteit op die we aantreffen in de wijnen van het oogstjaar 2020. Verder zijn er dit jaar nieuwe druivenrassen, zoals chardonnay en viognier, in de productie opgenomen. Deze variëteiten hebben in sommige gevallen invloed op het smaakprofiel van de wijnen. Op deze manier blijft D.O. Rueda met nieuwe wijnen nationale en internationale wijndrinkers verrassen.

“Wij zijn zeer tevreden met de kwaliteit van de wijnen. Het is een uitstekend wijnjaar, met complexe en karakteristieke wijnen – met name voor Verdejo. Wij hopen dat wijnliefhebbers over de hele wereld dit ook gaan ervaren. Onze wijnmakers spannen zich hier jaarlijks maximaal voor in.”, aldus Carmen San Martín, voorzitter van D.O. Rueda.

Kenmerken oogstjaar 2020

De druiven van oogstjaar 2020 werden geoogst van 22 augustus tot 16 oktober. Grotendeels machinaal, zoals al jaren gebruikelijk is in D.O. Rueda. Zo kan op ieder stuk grond op het juiste moment geoogst worden. Hieronder wordt nader ingegaan op de kenmerken die dit oogstjaar hebben bepaald:

  • Temperatuur – het meten van oogstjaar 2020 begon in november 2019 met milde temperaturen, maar eindigde met vorst die aanhield gedurende de maanden december en januari. Februari en maart waren zachter, met hogere temperaturen dan gewoonlijk, hoewel er begin april verscheidene vorstperioden waren zonder gevolgen voor de teelt.
  • Regen – Het was het regenachtigste jaar in tijden, met een gemiddelde van 451 L / M2.
  • Het uitlopen van de knoppen – verliep zoals gewoonlijk, maar iets te vroeg voor een normaal jaar. Het vond plaats tussen 2 en 8 april, afhankelijk van het ras.
  • Bloei – De bloei was rond 4 juni, wat iets vroeger in de cyclus is. Een situatie die te wijten is aan de regen en de hoge temperaturen van eind mei.
  • Vruchtzetting – Deze vond plaats rond 11 juni en ten slotte werd de veraison algemeen geregistreerd rond 10 augustus. De cyclus eindigde dus iets vroeger dan het voorgaande jaar.

Gezondheid – Over het algemeen een goede gezondheid, als gevolg van de weersomstandigheden. Wel werden er op bepaalde grondstukken significante aantasting door meeldauw ontdekt. Hierdoor daalde de productie, omdat deze aantasting rechtstreek van invloed was op de totale opbrengst.

Bron: pb

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl