Sauternes

Zoet zwijmelen

Sauternes in Seinpost

 

seinpost 007Voor gastronomen is het geen bijzonderheid meer, zoete wijn bij de maaltijd. Zoals ook Sake steeds meer gastronomisch wordt ingezet, is een glaasje Sauternes of Barsac geaccepteerd geworden. Vroeger meestal in combinatie met ganzenlever, nu ook met andere gerechten.

 

 

 

Focus on food

Dat kan  natuurlijk altijd nog beter. De organisatie van Sauternes en Barsac Cru Classé’s heeft er uiteraard alle baat bij dat hun wijnen in Nederland restaurants worden geschonken. Om de brede inzetbaarheid in wijn-spijscombinaties nog eens naar voren te brengen werd er op 15 februari een lunch georganiseerd. Hiertoe nodigde de Cru Classé organisatie een veertigtal Nederlandse sommeliers, wijnjournalisten en culinaire pers uit. Bérénice Lurton is president en tevens eigenaar van Chateau Climens, gevestigd in Barsac.

 

‘Please enjoy all the combinations, you won’t be disappointed’. Teleurgesteld is inderdaad wel het laatste woord wat je zou mogen gebruiken bij deze lunch. Eerst werden de smaakpupillen gekieteld met Gosset champagne, ook niet één van de minsten, daarna werd de menukaart met wel liefst tien gangen overhandigd.

 

And wine…

seinpost 001Vertegenwoordigers van vijf huizen uit Sauternes en Barsac waren aanwezig en van ieder huis werden twee jaargangen geschonken. Het oudste jaar was 1978, het jongste 2007. Château Doisy-Daëne, Château Guiraud ‘we have organic vineyards’, Clos Haut-Peyraguey, Château Coutet en Château Climens met Bérénice Lurton als eigenaresse begeleidden de gerechten en de eigenaars/vertegenwoordigers schoven bij iedere gang bij een andere tafel aan. Het gezelschap had niet voor niets Seinpost uitgekozen, omdat in 2009 eigenaar Edwin van de Goor een soortelijke lunch had georganiseerd met wijnen uit de Bordeaux regio. Dit keer had Van de Goor nog meer uitgepakt, ongetwijfeld in opdracht van de organisatie. De eigenaar moest zelf deze dag weer letterlijk de keuken in, omdat chef Gert-Jan Cieremans een klein medisch euvel had. Het liep allemaal als een trein.

 

Combinaties… en de politiek

seinpost 008Seinpost heeft gewoon een hele goede keuken en alle gerechten waren interessant. Uiteraard waren ze ‘toegekookt’ naar de wijnen. Sommige gerechtjes sprongen eruit. De met brood gebakken sardine is een krokant/zachte combinatie die rechtstreeks uit de smaakleer van Klosse komt met het spannende mondgevoel . De gepoêleerde kreeft met hachee van kreeft en rode biet was het meest favoriet. De rooksmaak van de kreeft met de zoete kruidigheid van de hachee en zachtzoete bietenpuree maakten dit gerecht niet te versmaden. De gebraiseerde zeeduivel met asperges en Thai curry was perfect met de Doisy Daëne 2007. Sauternes en Barsac wijnen combineren perfect met dit soort curry gerechten. Bij het langzaam gegaarde nekstuk van Iberisch varken kwam Chateau Climens in het glas. Bérénice Lurton schoof ook aan. ‘Do you like the combinations?’. Het gezelschap was lyrisch.

 

 

Resumerend

Aanwezig bij de lunch was ook VVD-wethouder Frits Huffnagel met een uitgebreide portefeuille ‘als wethouder ben ik verantwoordelijk voor City Marketing, Internationale Zaken, ICT en Organisatie en Binnenstad, ook ben ik ben stadsdeelwethouder voor Loosduinen.’ Hij was uitgenodigd om iets te vertellen over Den Haag en schoof aan voor één of twee gerechtjes. ‘Het is erg druk ivm de verkiezingen’, aldus Huffnagel. Hij vertelde gezelschap dat Den Haag 11 kilometer strand heeft en dat verraste het Franse gezelschap. Erg lang bleef Huffnagel dus niet, terwijl dit soort lunches toch meer verbroederend werken dan welke campagne dan ook.

 

Zijn Sauternes en Barsac nu goede maaltijd begeleiders? Het bleek deze middag weer dat het absoluut niet moeilijk is om deze wijnen te combineren met gerechten en het smaakt ook nog eens goed. Vraag is alleen, net zoals met champagnes, of de Nederlandse consument ertoe te overtuigen is. Het zou al heel mooi zijn als consumenten Sauternes en Barsac gaan combineren met Curry of zilte gerechten, want dat combineert sowieso goed. Sommeliers hebben ook een schone taak in deze, juist zij kunnen in wijnarrangementen dinergasten laten kennismaken met mooie combinaties. Het combineren blijft een kunst. Sommige wijnen, zoals Château Climens, zijn zo verfijnd en elegant, dat het glas op zich al een feest is en een gerecht kan verheffen. Anderen, zoals Château Giraud, zijn lichter door hun hogere zuurgraad en komen beter tot hun recht met wat zwaardere gerechten.

 

Het was voor de genodigden een inspirerende middag en zowel restaurant Seinpost als de organisatie van Sauternes en Barsac Cru Classé’s hebben iets om op terug te kijken.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl