Vinos Liskar | Gemaakt door Smulders MW

Er zijn legio Masters of Wine die wineries adviseren en consulteren. Maar Masters of Wine die expliciet betrokken zijn bij een wijniniatief en daaraan hun eigen naam verbinden? Daar zijn er minder van.

Smulders is een Spanje-adept, dat is genoegzaam bekend. Ook in Navarra kwam hij bij een coöperatie over de vloer. Garnacha was in Navarra veel aangeplant, maar die aanplant is enorm gekrompen de laatste jaren, een tendens die in geheel Spanje is te zien. Garnacha stond vroeger samen met tempranillo aan de aftrap van de Spaanse wijn, maar daar is niets meer van over. Het aantal Spaanse hectares van garnacha is anno 2022 nog maar eenvijfde van collega tempranillo. In het noordoosten van Navarra stuitte Smulders MW desalniettemin op hele oude stokken garnacha, sommigen van meer dan honderd jaar oud. Dat bracht hem op een idee, want Smulders MW is een garnacha liefhebber. De druif staat garant voor interessante wijnen met een grote doordrinkbaarheid, en dat is belangrijk.

Samen met zijn Oostenrijkse collega Ferdinand Mayr besloot hij in 2018 de druiven te gaan kopen en er wijn van te gaan maken. De druiven komen uit het uiterste noordoosten van Navara in de buurt van het dorp Liédena, het heet hier Baja Montaña, vanwaar je de besneeuwde toppen van de Pyreneeën kunt zien. De hoogte is echter niet het belangrijkste onderdeel. In plaats daarvan is het de Cierzo, een koude wind die uit de bergen komt, waardoor de zuurgraad in de druiven behouden blijft en de wijnen frisheid behouden. Blenden, vinifiëren en bottelen gebeurt bij de dorpscoöperatie in Liédena, er is geen eigen winery.

De growers betalen ze meer dan gebruikelijk om ze zo ook te stimuleren die oude wijngaarden te blijven koesteren en onderhouden. Smulders MW en Mayr maken nu van 15 ha aan oude wijnstokken ruim 20.000 flessen. Onder de naam Vinos Liskar komen deze vier wijnen op de markt. De namen hebben van doen met de Baskische invloeden aldaar en de wijnen zijn allemaal gebotteld onder schroefdop en dat is een bewuste keuze. Alleen zo worden problemen met TCA, verlies van fruit in de wijn en verschillen in flesontwikkeling uitgebannen.

De Liskar Rosado 2021 is een stevige rosé van garnacha, de druiven worden geperst. Volgens de appellation mag rosé alleen saigné gemaakt worden, maar dat verandert hopelijk nog. Om de kleur van op te peppen wordt er een klein beetje rode wijn aan toegevoegd. De rosado neigt meer naar Tavel dan naar de Provence. Door zijn kracht ook goed in te zetten bij de dis. CAP € 20,50

De Liskar Txiki 2021 – txiki is Baskisch voor klein – komt van 40 jaar oude stokken die als enige niet in gobelet zijn aangeplant. Een sappige, fruitige en jonge wijn die licht gekoeld niet te versmaden is. CAP is tussen de 10 en 12 Euro.

De Liskar, 2019 en 2020, is de belangrijkste wijn van Liskar. Voor de rode Liskar werden 3 percelen gekozen, aangeplant in 1904 en 1930. De rode wijnen krijgen uiteraard houtlagering, maar hiervoor worden alleen gebruikte vaten van het allerbeste Frans eikenhout gebruikt, gekocht van bevriende top wijnmakers in Frankrijk (Palmer) en Oostenrijk. Een robuuste wijn met merkbare tannines en hoge zuren, zodat de wijn doordrinkbaar is. Precies wat ze wilden. De 2019 is zachter dan de baby 2020, maar dat is niet verwonderlijk. Topper, CAP € 43,75

Over de 2029 schreef collega MW Jancis Robinson het volgende “Transparent garnet. Sweet palate entry with tea-leaf perfumes. Admirable acidity and refreshment. Really racy and distinctive. A light winemaking hand.” 16,5 + points.

Liskar Ugasti 2020 komt van een Gemischter Satz wijngaard van een halve hectare, daar staan 9 verschillende druivenrassen door elkaar heen die zijn aangeplant in 1900. Garnacha roja, moristel, mazuela, parraleta, mandregue, alicante bouschet, morate en de witte castellana blanca. Samen geoogst en gevinifieerd, fermentatie in roestvrij staal. Rijping in gebruikte eikenhouten vaten gedurende een jaar. Alcoholgehalte 14,6 vol%. Een rustieke wijn met eindeloos veel lengte. Er zijn slechts 2.500 flessen gemaakt, dus grijp je kans. CAP € 89,75

Bekroond met 17,5 punten door collega MW Jancis Robinson: “Very sweet and gorgeous. Beautifully balanced – so elegant – with a lovely texture. It’s the grapes who did it, I suspect, but perhaps it was the masterful hand too.

Smulders MW houdt niet van gebakken lucht, zoals hij ook regelmatig ten toon spreidt op de sociale media. Er is veel blabla in de wijnwereld en de feiten zijn niet altijd zoals ze zijn. Bij Liskar staat openheid voorop. Hoog alcohol, gewone gisten, houtgebruik, gebruik van sulfiet en schroefdop. What you see is what you get.

 

Charlotte van Zummeren

 

De wijnen van Liskar zijn te verkrijgen bij Anfors Imperial Liskar

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl