Wijngoed De Grendel

De Grendel

GrendelDe grootste aantrekkingskracht van het estate is het fantastische uitzicht’ aldus Villiers de Graaff, zoon van de eigenaar en de vierde generatie in De Grendel dynastie. ‘Op een heldere dag kun je vanaf hier helemaal vanaf Table Bay tot False Bay zien, soms zelfs Cape Point.Wijn aan zee, zo zou een omschrijving van De Grendel kunnen zijn. De wijngaarden liggen op 7 km afstand van de Atlantische Oceaan en kijken uit op de Tafelberg en Kaapstad.

 

De naam van het wijngoed, De Grendel, is uiteraard Nederlands. Het wijngoed was toentertijd dé toegangspoort tot het zeer groeizame agrarische hinterland van de Kaap met Durbanville en Stellenbosch. De wijngaarden van de Grendel liggen op hellingen van 350 meter en worden beïnvloed door verkoelende lucht uit de Atlantische Oceaan. Dit betekent een lang en gematigd seizoen. Bovendien is de Grendel zeer bewust bezig met het behoudt van het (lokale) ecosysteem. Zo zijn De Grendel’s wijngaarden, het domein en alle transportactiviteiten volledig Co2 neutraal gekeurd.

De wijnboerderij behoort tot de lijst van historische boerderijen in Zuid-Afrika. Het oudste bewijs hiervoor dateert uit 1720. Verder beschikt de wijnboerderij over een uitgebreide familiestamboom. De Grendel werd door de familie Graaff eind 19e eeuw gekocht. De grootvader van Sir David Graaff was op zoek naar stallen voor zijn Arabische volbloeden en zijn oog viel hierbij op de grond waar De Grendel op staat.

De wijnen

Grendel2Elzette du Preez, de vrouwelijke wijnmaker van De Grendel werkt samen met cellar master Charles Hopkins. Het liefst zitten ze er elke stap – van druif tot fles – bovenop. En met succes, het is niet zonder reden dat De Grendel de afgelopen jaren meerdere prestigieuze nationale en internationale onderscheidingen in de wacht sleepte voor hun wijnen. De Grendel maakt een brede range wijnen. Het aantal hectares bedraagt ruim achttienhonderd en het team gebruikt röntgentechnieken op de wijngaarden om te zien welk lot het eerst geplukt moet worden. Op de winery is in de kelder het principe van Feng Shui gebruikt, maar zoiets moet je toch eerst zien voordat je het snapt.

you can make sb’s in a New Zealand way, or in a tropical way. This is the way we like’, aldus Hopkins. Een van de populairste wijnen van De Grendel is de sauvignon blanc – een hele fruitige wijn. Deze specifieke wijn staat ook wel bekend als het pronkstuk van de Durbanville Wine Valley. De instap sauvignon blanc is inderdaad tropisch, de sauvignon blanc Koetshuis 2011 is rijper, wel met mooie, zuivere zuren. De Grendel maakt een pinot gris in Elzas stijl ‘with a little malolactic’ met een aangenaam zoetje en een deels houtgelagerde viognier ‘we only make 200 cases of these one’. Overigens is de viognier een goede begeleider van het nationale gerecht Bobotie, vanwege de curry. De blend van semillon, chardonnay en viognier genaamd Winifred is vol en romig, met peer, perzik, en een beetje citroen. Hopkins zegt over De Grendel rosé van pinotage en cabernet sauvigon ‘in South Africa the most rosé are made by adding red wine or crutching the grapes together. This one is from free run juice’. Deze rosé is echt wijn. Een mooi, fris en fruitig product. De chardonnay-viognier is op het fruit gemaakt: abrikozen, beetje vettig, grapefruit, beetje banaan. Heel aangenaam. De shiraz – petit verdot is sappig, spicy en kruidig.

Van de rode wijnen is de merlot het meest verrassend. Sappig, ‘liquorice’, kersen en zachte tannines. De shiraz 2010 is een stevige jongen met zwart fruit, vanille en kruiden. De Icoonwijn Rubaiyat 2008 tenslotte ‘our Bordeaux blend’ heeft chocolade tonen De oplage van deze wijn is zeer klein. De smaak van de Rubaiyat 2007 leent zich met name in combinatie met wildgerechten. Rubaiyat kost ongeveer veertig Euro.

Een ander paradepaardje van De Grendel is de Pinot Noir. De wijn valt op, omdat De Grendel als enige wijnboerderij in de Durbanville Wine Valley een commerciële pinot noir produceert.

Prijs- kwaliteit

De Grendel is een revelatie, zeker gezien de prijzen. Afgezien van de icoonwijn Rubaiyat liggen de prijzen tussen de tien en vijftien Euro in de winkel. De blends chardonnay – viognier en shiraz- petit verdot kosten slechts 7,95. Voor een kwaliteitswinery uit Zuid-Afrika zijn dat zéér voordelige prijzen.

Charlotte van Zummeren

Voor verkoopadresssen: www.jeanarnaud.com


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl