Wijnimporteur Dikkers | Indrukwekkende proeverij in Dierenpark Amersfoort

Dikkers is als wijnimporteur nog niet zo heel bekend, maar dat moet een kwestie van tijd zijn. Sinds Dikkers onder een hoed is gaan werken met Weldam Wines, is het portfolio opnieuw gegroeid. Dat was te merken aan de overzichtsproeverij in het Dierenpark in Amersfoort. Winebusiness.nl toog erheen.

Even terug

Dikkers kent een lange historie. Eind van de 19e eeuw (1856) kregen de toenmalige eigenaars Stibbe een medaille voor hun likeuren op de wereldtentoonstelling in Parijs. Tegelijkertijd mochten zij zich in Nederland Koninklijk noemen. In 1904 nam Albert Dikkers de zaak over van de gebroeders Stibbe. Hij liet in 1912 de slijterij neerzetten in Hoogeveen, deze winkel bestaat nog steeds. Dikkers is daarna altijd in familiebezit gebleven en actief op het gebied van het importeren van wijn. Via de moeder van Eric Wiegel zat Dikkers in zijn familie, Eric begon in 1996 met tussenpozen bij de importeur te werken. In 2005 heeft hij definitief de overstap gemaakt. Dikkers is daarna alleen maar gegroeid. Sinds 2016 werkt Dikkers samen met Lijfering Drankengroothandel, het logistieke- en administratieve traject van Wijnhandel Dikkers ligt nu daar. Lijfering Drankengroothandel heeft vestigingen in Groningen en Zaandam, waardoor heel Nederland binnen het bereik is gekomen. Sinds een paar maanden is Weldam Wines overgenomen door Dikkers en Lijfering.

Dierenpark Zoo

Een uitmuntende reden om een proeverij te organiseren op een bijzondere locatie. Zo loopt ondergetekende op maandagochtend 2 oktober langs de beren en de olifanten naar de proeverij van Dikkers. Eric Wiegel staat al klaar om de gasten te ontvangen. ‘Het is groot opgezet, er staan wel 300 wijnen in totaal’. Manager Inkoop Bas van Putten voegt zich erbij. ‘Het was een hele organisatie, maar het is goed gelukt. Gisteren hebben we vele klanten ontvangen mét kinderen die dan gelijk hier het park in kunnen om de dieren te bekijken.’ Inderdaad is het dierenpark Amersfoort zeer kindvriendelijk opgezet met allerlei doorkijkjes, vragen en opdrachten. Overigens ook leuk genoeg voor volwassenen.

Wijnen

De gasten komen natuurlijk specifiek voor de wijnen en die zijn er genoeg. In twee ruimtes zijn in totaal 36 wijnhuizen vertegenwoordigd. De ruimtes zijn twee achthoeken aan elkaar vast, de tweede ruimte bereik je door buitenom naar de tweede ingang te gaan. In beide ruimtes staat een stand van Bru en een buffet met een ruim aanbod broodjes, koffie, thee etc. die je desgewenst aan de tafels buiten kunt nuttigen. Het weer in oktober is tenslotte heerlijk. Sommige huizen zijn welbekend zoals Calmel & Joseph, la Madrague en Misty Cove. Ook andere namen zijn te proeven. Zoals het uitmuntende pinot-meunier-huis Tribaut Schloesser. Het barst van de champagnehuizen – van klein tot groot – maar huizen met pinot meunier in de hoofdrol zijn iets zeldzamer. Exquise en toch toegankelijke champagnes. Heidi van de Akker van Calmel & Joseph is present met wijnen, maar het is een wonder dat zij nog recht overeind staat. Gisterenmiddag teruggekomen uit Brazilië voor een promotietour en nu alweer achter een tafel in Amersfoort. Ook Rutini wines uit Mendoza, Beau Joubert uit Stellenbosch staan hier met iemand uit de organisatie.

Ook Wildeberg Winery, In den Zehn Morgen, Domaine de Marotte en Born of Fire bij Sophie Schaal staan ter tafel en dan hebben we nog maar een kleine selectie genoemd. Je kunt hier zo een paar dagen proeven. Wijnimporteur Dikkers is een grote-kleine-nieuwe-redelijk-onbekende loot aan de Nederlandse wijnimporteurs-stam. Het zal niet lang meer duren eer Dikkers prominent bovenaan staat.

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto: Andreas Kretzschmar van Zehn Morgen

 

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl