Perdeberg Cellar – hierna Perdeberg – is niet zo heel bekend in Nederland. En dat is jammer. Het huis maakt prachtige wijnen. Met 3000 hectare, voornamelijk in de regio’s Paarl en Swartland, heeft Perdeberg verschillende microklimaten en terroirs. Door de natuurlijke variatie van weer, bodem, drainage en hoogte kan de winery een breed scala aan wijnen produceren.
Bij Perdeberg komen we ook Niel Groenewald weer tegen, die we nog kennen van Bellingham. Groenewald is als international sales en marketingmanager neergestreken in Voor-Paardeberg tussen Paarl en Malmesbury. Jaren geleden begon Groenewald hier zijn carrière in de wijnwereld. Perdeberg bestaat al 85 jaar, het is opgericht in 1941. Perdeberg is een coöperatie met 2.000 aandeelhouders. Het bedrijf maakt zowel kwaliteit als bulk. De winery zit in Voor-Paardeberg op ongeveer een uur rijden van Franschhoek.
Perdeberg is vooral bekend vanwege de productie van Dry Land-wijnen van het gebied in Agter Paarl, tussen Malmesbury en Durbanville. De Dry Land wijngaarden hoeven niet geïrrigeerd te worden, vandaar de naam. Jan Rossouw was destijds het brein achter Perdeberg. Hij bracht de boeren in de regio samen met het idee om zelf wijnen te maken in plaats van druiven te verkopen. Dit was nog wel op een moment dat de export volledig in handen was KWV en het land steeds meer neigde naar een rassenscheiding. Perdeberg heeft sinds 1941 altijd zorg gedragen voor zijn wijngaarden en zijn werknemrs.
Chenin blanc is een heel belangrijke druif voor Perdeberg , en de Dry Land wijnen zijn een musthave. De winery heeft nu op de locatie in Voor-Paardeberg een restaurant waar klanten kunnen lunchen of dineren. Want er wordt veel wijn verkocht op de locatie. Perdeberg werkt daarnaast zo schoon mogelijk, fairtrade staat hoog in het vaandel is een sociaal werkgever.
Er wordt handig gebruik gemaakt van techniek. Perdeberg is één van de weinige wijnhuizen in Zuid-Afrika die bijvoorbeeld infraroodfoto’s vanuit de lucht gebruiken voor de bescherming van druiven in de wijngaarden. Dit helpt hen om veel problemen in de wijngaarden te voorkomen. De winery exporteert nu naar veel landen, Nederland is er een van. Groenewald reist de hele wereld over als sales- en marketingmanager.
De wijnen
Perdeberg maakt diverse ranges, en bij sommige ranges zoals de Dry Land worden er zeer oude stokken gebruikt. In alle ranges is chenin blanc vertegenwoordigd. Ook in de Perdeberg Cellar MCC, een van de weinige Zuid-Afrikaanse MCC’s waar chenin blanc in is verwerkt. Een aromatische en frisse mousserende wijn met toast en een belegen karakter. De wijnen van Dry Land zijn stuk voor stuk geconcentreerde en fruitige kwaliteitswijnen. De Dry Land Courageous is een op barrique opgevoede chenin blanc, aromatisch, tropisch, fris en fruitig met een vetje. Dry land omvat verder zowel mono-cepages als blends. De Vineyard Collection heeft o.a. een grenache blanc, een boterzachte en frisse wijn met fijne zuren. De Grenache noir is elegant, licht, fris en fruitig. Deze wijn absoluut niet de logheid die je weleens meemaakt met grenache noir. uit Zuid Frankrijk.
Charlotte van Zummeren
Perdeberg Cellar maakt heel veel wijnen. DGS is de importeur, de wijnen zijn online voor consumenten te koop via Perfecte Wijn Bij de links staan de wijnen die in Nederland worden verkocht.
Foto: Niel Groenewald en cellar master Albertus Louw